пʼятницю, 31 серпня 2018 р.

Незабаром ми знову почуємо шкільний дзвоник

Ранок першого вересневого дня поповниться мелодіями дитячого щебету, юнацькими посмішками та чарівною хуртовиною осінніх квітів. Школи Білокуракинської ОТГ відкриють двері країни знань, нових досягнень, цікавих справ та власних талантів. Цей день завжди особливо урочистий і хвилюючий, адже саме з нього починається незвіданий, цікавий і водночас нелегкий шлях до пізнання, до нових звершень, до самостійного життя. Тож хочу привітати усіх з початком нового навчального року та побажати вам всіляких гараздів, нехай втіляться плани та здійсняться надії.
Залишився позаду 2017-2018 навчальний рік - рік практичної реалізації основних положень нормативних документів розвитку освіти. За цей час відділ освіти Білокуракинської ОТГ намагався максимально якісно забезпечити новий рівень всебічного розвитку кожної особистості як найвищої цінності суспільства. Травень 2017 року відзначився створенням відділу освіти Білокуракинської селищної ради при об'єднаній територіальній громаді. У серпні місяці в оперативне управління відділу було передано заклади дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти і наразі відділ освіти Білокуракинської ОТГ святкує річницю свого існування, перших досягнень та важливих, реальних здобутків. Упродовж 2017-2018 навчального року відділом освіти, освітніми закладами ОТГ за активної підтримки Білокуракинської селищної ради, депутатського корпусу, на виконання Конституції України, Законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту» та інших нормативно-правових документів, вжито заходів щодо забезпечення функціонування закладів загальної середньої освіти, їх подальшого розвитку, створення умов для рівного доступу мешканців регіону до здобуття якісної освіти.
На території Білокуракинської ОТГ функціонує 9 закладів дошкільної освіти. Підростаюче покоління дошкільного віку є предметом постійної турботи керівництва ОТГ. Завдяки державній підтримці у грудні 2017 року було утеплено фасади дитячих садочків «Сонечко» та «Берізка». З метою енергозбереження у яслах-садочку «Берізка» також замінено дах. Загальна сума витрачених коштів на капітальний ремонт дошкільних закладів складає 2 млн. 612 тис. 897 грн. Для оновлення матеріально-технічної бази дошкільним закладам Білокуракинської ОТГ закуплено: проектори, спортінвентар, побутову техніку, господарче приладдя на суму 74 тис. 489 грн.
З 1 вересня стовідсотково вступить в силу реформа Міністерства освіти і науки України щодо Нової української школи. На сьогодні 92% вчителів початкових класів, 80% вчителів іноземної мови та 100% адміністрації закладів загальної середньої освіти пройшли: 60-годинні тренінгові навчання та додаткові курси підвищення кваліфікації при Луганському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти.
Стосовно впровадження нової української школи, розумним кроком була позиція щодо витрат залишків освітньої субвенції - додати її до державного фінансування. Адже тих коштів, які надійшли з держави вистачить лише на 37% для забезпечення всього необхідного. Сьогодні в кожному першому класі, а їх у нас 12, є кольоровий багатофункціональний пристрій, папір звичайний та фотопапір і набори чорнил для додаткової заправки. Оголошено тендерні закупівлі на меблі (це одномісні парти та стільці), ноутбук, проектор, екран та дидактичні набори для кожного учня і вчителя. Сподіваємося, що все це прийде якомога швидше.
Для забезпечення потреби населення в якісних освітніх послугах в освіті Білокуракинської ОТГ на початок 2017-2018 навчального року мережа загальноосвітніх навчальних закладів складала 11 шкіл, де навчалося 1260 учнів, зокрема в міській місцевості - 775, у сільській місцевості - 485. Не є новиною, що сільські школи є малонаповнюваними, тобто із малочисельністю учнів, але загалом мережа загальноосвітніх навчальних закладів задовольняє потреби жителів ОТГ.
Здобули повну загальну середню освіту та отримали атестат у 2018 році 88 випускників із Білокуракинської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 та №2, Курячівської та Нещеретівської шкіл І-ІІІ ступенів, серед яких 6 учнів з непідконтрольних територій, що навчалися за екстернатною формою. Маємо у цьому році 6 медалістів: 4 срібних медалі «За досягнення у навчанні» та 2 золоті медалі «За високі досягнення у навчанні». Сім свідоцтв з відзнакою про базову загальну середню освіту отримали випускники 9-их класів Дем’янівської, Олександропільської, Олексіївської ЗОШ І-ІІ ст., а також Білокуракинської ЗОШ І-ІІІ ст. №1. Слід зазначити, що Білокуракинською ЗОШ №1 пророблена велика робота щодо надання освітніх послуг для дітей з непідконтрольних територій за екстернатною формою навчання, на базі якої 21 учень отримав документ державного зразка. З 2017-2018 навчального року послуги з екстернатного навчання також надає Нещеретівська ЗОШ І-ІІІ ст., що сприяє розширенню освітніх потужностей.
Приємно зауважити, що 2017- 2018 н.р. був оптимістичним у плані проведення капітальних та поточних ремонтів. Батьківська громада підтримує освітян та намагається створити своїм дітям комфортні умови навчання. Частина коштів на поточні ремонти виділена з бюджету Білокуракинської селищної ради для шкіл І-ІІІ ступенів - по 10000 грн., І-ІІ ступенів - по 7000 грн,, дошкільні навчальні заклади - по 15000 грн. Всього з бюджету громади на поточні ремонти виділено 104 тис. грн.
З метою оновлення матеріально-технічної бази навчальних закладів придбано кабінети біології для Білокуракинської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 та №2, кабінет фізики для Нещеретівської ЗОШ І-ІІІ ст. на загальну суму 984 тис. грн. З метою енергозбереження проведено заміну вікон на суму: 909 тис. грн. (900 тис. держбюджет, 9 тис. грн. - місцеве фінансування) по Нещеретівській школі.
Згідно з Розпорядженням КМУ №423-Р від 13.06.2018 року на сьогоднішній день у стадії капітального ремонту перебуває Білокуракинська ЗОШ І-ІІІ ст. №1, для якої виділено з державного бюджету 1 млн. грн. та 10000 грн. з місцевого бюджету. Для оновлення газового господарства Білокуракинської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 придбано котел на суму 47 тис. грн., здійснено технічне обслуговування котлів котельні Білокуракинської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 на суму 10000 грн. Всі витрати профінансовано з бюджету Білокуракинської ОТГ.
За рахунок коштів на розвиток інфраструктури Білокуракинської об'єднаної територіальної громади було виділено на капітальний ремонт ДЮСШ 1 млн. 479 тис. 941 грн., за рахунок субвенції на соціально-економічний розвиток громади було придбано спортивний інвентар та тренажери на суму 500 тис. грн. Також заклад виграв проект «Поліпшення матеріально-технічної бази Білокуракинської ДЮСШ з метою покращення надання фізкультурно-оздоровчих послуг мешканцям Білокуракинської ОТГ у тому числі людям з обмеженими фізичними можливостями та ВПО» та отримав з обласного бюджету 134 тис. грн. За ці кошти було придбано: спортивну форму, тенісний інвентар, футбольне й волейбольне взуття.
Наразі відділом освіти: виготовлено проектно-кошторисну документацію на корегування проекту «Капітальний ремонт шкільного інтернату Білокуракинської ЗОШ І-ІІІ ст. №1» (70 тис. грн.), загальна сума капітального ремонту цього об'єкту - 8 млн. 289 тис. 899 грн.; виготовлено проектно-кошторисну документацію на «Реконструкцію твердопаливної котельні Курячівської ЗОШ І-ІІІ ст. із застосуванням енергоефективних технологій» на суму 63 тис. грн.; виготовлено проектно-кошторисну документацію на капітальний ремонт харчоблоку Нещеретівської ЗОШ І-ІІІ ст. (З тис. грн.). Також у планах відділу є: виготовлення кошторисної документації на «Реконструкція спортивного майданчика під створення полів зі штучним покриттям у Білокуракинській ЗОШ І-ІІІ ст. №1». Зазначений проект буде брати участь у конкурсі Фонду державного регіонального розвитку виготовлення кошторисної документації на «Капітальний ремонт душових кімнат ДЮСШ»; проведення «Капітального ремонту Лизинської ЗОШ І-ІІ ст.» на суму 580 тис. грн.
Питання організації відпочинку та оздоровлення є невід'ємною складовою процесу виховання школярів. У 2018 році у таборах з денним перебуванням відпочило 382 школяра, оздоровлено 41 дитину у заміських таборах: «Зоряний» (38 путівок) м. Кременчук Полтавської області, «Агатівка» (3 путівки) м. Рівне. Оплата всіх путівок здійснювалася за рахунок місцевого бюджету. Крім того, 8 дітей учасників АТО та 2 дитини з багатодітної сім’ї відпочили у позаміському закладі оздоровлення та відпочинку «Крилатий» Херсонської області за рахунок приймаючої сторони.
Уперше в цьому році Відділом освіти спільно з Департаментом освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації організовано екскурсійну подорож 12 дітей до Європи за маршрутом «Львів - Прага - Амстердам - Париж - Зальцбург - Будапешт - Львів», що залишила незабутні враження в юних туристів. У рамках проекту «Схід і Захід разом» та фінансової підтримки приймаючої сторони 10 дітей з Білокуракинської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 та Нещеретівської ЗОШ І-ІІІ ст. мали можливість відпочивати на гостинній Бродівській землі, а також здійснити подорож до Польщі. За часткового фінансування з місцевого бюджету 22 дівчат-переможців обласних змагань з футболу відпочили у м. Скадовськ (Херсонська область) та с. Рибянцеве (Новопсковського району). Загалом, у цьому році відпочило й оздоровилася 499 дітей пільгових категорій, що складає 40% від загальної кількості учнів шкіл ОТГ. Перед нами всіма великий шлях опанування нової системи освіти. І дай Боже нам сил, здоров’я і фінансів, щоб ми всі разом могли побудувати найгуманнішу систему розвитку дитини. І разом з нашими дітьми йти дорогою до успіху, до визнання і до здійснення мрій. Праця педагога споріднена з працею хлібороба і будівельника; із зернят добра і справедливості вирощує він душу дитини, із цеглинок знань складає її розум, своїми словами і своїм прикладом викладає найскладнішу на світі науку - бути людиною.

Л.ЗУБКОВА, начальник відділу освіти Білокуракинської селищної ради

Немає коментарів:

Дописати коментар