суботу, 1 грудня 2018 р.

Добро існує там, де його творять

Кожного року 3 грудня увесь світ відзначає Міжнародний день інвалідів. Це справедлива шана суспільства та нагадування всім про обов'язок перед людьми, що потребують захисту та підтримки у цей непростий час. Особи з інвалідністю - це не просто категорія людей. Це окремі життя. Окремі трагедії. Окремі людські надії на те, що все буде добре. Цей день не є святом, він покликаний привернути увагу суспільства до життя цих людей та показати їх здібності і таланти.
Наша держава взяла на себе і виконує конкретні зобов'язання щодо матеріального забезпечення людей з інвалідністю, створення для них необхідних правових, соціально-побутових умов життя, надала ряд пільг, конституційно гарантувала рівні з іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства.
У нашому районі мешкає близько 1045 осіб з обмеженими фізичними можливостями різних категорій, з них 21 особа з інвалідністю проживають у будинку-інтернаті.
Управлінням соціального захисту населення ведеться велика робота для підтримання та покращення умов життя даної категорії. Так, протягом 2018 року, 21 особа з інвалідністю отримала крісла колісні, 26 осіб - технічні засоби реабілітації, 20 осіб - протезно-ортопедичні вироби та одна людина отримала компенсацію за самостійно придбані засоби спілкування. В цілому на ці цілі виділено 585, 8 тис. грн.
Відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» 244 особи перебувають на обліку в управлінні, як отримувачі даної допомоги, яким станом на 01.11.2018 року виплачено допомогу у розмірі 4639,8 тис. грн.
На обліку для отримання санаторно-курортного лікування перебуває 154 особи з інвалідністю. Протягом цього року 19 осіб з інвалідністю отримали санаторно-курортне лікування, а саме: 2 - інваліди війни, 10 осіб - загального захворювання та осіб з інвалідністю дитинства, 2 особи - із захворюванням спинального профілю та 6 осіб - учасники Чорнобильської катастрофи 1 категорії. 13 осіб отримали компенсацію за невикористане санаторно-курортне лікування на суму 4333 грн. Для виплати грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки на обліку перебувало 21 особа з інвалідністю з числа учасників Чорнобильської катастрофи, яким було виплачено вищевказану грошову компенсацію в сумі 10101 грн.
Відповідно до Порядку забезпечення інвалідів автомобілями, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 19.07.2006 року №999, на обліку в управлінні перебувають: 26 осіб з інвалідністю для забезпечення спецавтотранспортом та 8 осіб, які отримали автомобілі. Відповідно до Порядку «виплати та розміри грошової компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та транспортне обслуговування» затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 14.02.2007 року №228 грошова компенсація становить: для осіб, які отримують грошову компенсацію на транспортне обслуговування у сумі 408,66 грн.; та осіб, які отримують грошову компенсацію на бензин, ремонт та технічне обслуговування у сумі 310,02 грн. Так, у 2018 році на зазначену компенсацію виплачено 13881 грн.
Переймаючись буденними проблемами, люди повинні замислитися над непростою долею людей з вадами здоров’я і не тільки 3 грудня, а й протягом усього року не забувати про те, що поруч із нами живуть люди з інвалідністю, а вони потребують допомоги та уваги. Увага держави та милосердя, толерантність кожного з нас допоможуть спростити життя людей з обмеженими фізичними можливостями.
Висловлюємо найтепліші слова громадянам, на долю яких випали нелегкі випробування. Адже надання їм щоденної підтримки й допомоги - реальний вияв людяності та любові до ближнього. Зичимо міцного здоров'я, родинного затишку, життєвого оптимізму, добробуту і витримки у всіх життєвих випробуваннях.

А.Кононенко, завідувач сектору обслуговування інвалідів, ветеранів війни та праці УСЗН РДА

Немає коментарів:

Дописати коментар