суботу, 1 грудня 2018 р.

Робота на користь громади

Громада (лат. Politia (політія) - община) - форма соціальної (колективної) організації людей, місцева спільнота, місцева організація та частина суспільства, характерна майже для всіх народів - таке визначення дає словник. Відповідно, громадські роботи - це роботи на користь громади задля суспільного споживання.
Витоки громадських робіт уходять у далеке минуле, коли люди згуртовувалися задля виконання робіт, які були потрібні усім мешканцям (будівництво доріг, мостів, впорядкування вулиць, розбір завалів, гасіння пожеж, висаджування лісів та ін.). Дуже показовим є приклад Сполучених Штатів, де в період Великої депресії 30 років були організовані концесії з будівництва доріг та велика кількість безробітного населення країни отримала змогу попрацювати та заробити гроші, щоб вижити.
Практично в усі періоди життя людства використовувався такий спосіб організації праці.
Слід відзначити, що користь від громадських робіт важко переоцінити. Це не тільки впорядкування місць проживання, а і можливість заробити для безробітних громадян значний виховний вплив на населення, підтримка авторитету влади.
На жаль, в районі постійно відчувається нестача робочих місць, тому така зайнятість, як громадські роботи, може серйозно підтримати матеріальне становище безробітних громадян, адже за місяць роботи оплата складає 3723 грн. Крім того, час роботи зараховується до пенсійного стажу.
Практично протягом усіх років існування в районі центру зайнятості цьому виду робіт приділяється велика увага.
Щороку задля фінансування громадських робіт витрачаються великі гроші. У 2017 та у 2016 роках витрачалося маже по 2 млн. грн. за рахунок місцевих бюджетів та коштів фонду соцстрахування на випадок безробіття. Брали участь в роботах понад 1400 громадян.
Важливо, що роботи проводяться по усій території району, беруть участь усі ради. Абсолютним лідером є Білокуракинська ОТГ, яка надала можливість попрацювати у 2018 році 1122 безробітним (проти 915 у 2017 р.). Практично на усіх старостинських округах працювали робітники з благоустрою.
Разом з тим, недостатньо використовувався ресурс громадських робіт Просторівською сільською радою (42 особи проти 55 у році), Мирненською, яка увійшла до складу Лозно-Олександрівської громади (усього 2 особи проти 17 у 2017 році), Тимошинською радою (у 2018 році - 8 осіб, у 2017 - 7). Знизила обсяги фінансування Шарівська сільська рада. Якщо у 2017 році було використано понад 76 тис. грн., то у 2018 - тільки 29.
Постає питання щодо належного виконання повноважень органами місцевого самоврядування в частині як забезпечення зайнятості на територіях, так і благоустрою. Мабуть, не було б зайвим розглянути це питання на сесіях та виділити такі обсяги коштів, які б забезпечили суспільні потреби.

Н.ЖУРБА, директор Білокуракинського центру зайнятості

Немає коментарів:

Дописати коментар