суботу, 8 грудня 2018 р.

Методична декада, присвячена Сухомлинському

Що було найголовнішим у моєму житті? Не роздумуючи, відповідаю: любов до дітей. (В.Сухомлинський).
Щороку все прогресивне людство вшановує пам'ять видатного педагога, вченого, письменника Василя Сухомлинського, який залишив нам, сучасникам, величезну педагогічну спадщину. У Курячівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів проходила методична декада, присвячена великому педагогу В.О.Сухомлинському, якого по праву називають учителем добра і краси. Під час проведення методичної декади було організовано та проведено різноманітні методичні та виховні заходи, тематичні уроки, книжкові виставки.
Проведені уроки, присвячені творчій спадщині В.О.Сухомлинського, показали володіння як традиційними, так інноваційними технологіями навчання, значну увагу приділили системі розвитку творчих здібностей учнів. На засіданні батьківського всеобучу було проведено лекторій для батьків за книгою В.Сухомлинського «Батьківська педагогіка».
У 5 класі було проведено годину спілкування до 100-річчя від дня народження В.О.Сухомлинського. Учні, граючи у гру «Згадай, як билося серденько», пригадали твори видатного педагога, повторили і дізналися нові факти про життя письменника. Спробували самі бути поетами, складали розповідь про сонечко за опорними словами.
Згадували народну мудрість за темою уроку. Ігри «Знайди половинку» і «Доповни прислів’я». В кінці спілкування діти зробили квітку «Добро - це...».
Для учнів 6-11 класів був проведений виховний захід під назвою «Серце віддаю дітям», на якому учні познайомилися із життєвим шляхом великого педагога, видатної людини, майстра своєї справи та його власними оповіданнями про дітей та взаємовідносини в колективі. Сухомлинський перед дітьми розкривав сенс таких людських цінностей, як готовність допомагати, вміння співчувати та поважати один одного, вчить людяності.
У 10 класі була проведена виховна година на тему: «Людина починається з добра» (за творами В.Сухомлинського), у якій провідною ідею було ознайомитися з життєвим і творчим шляхом В.Сухомлинського (відеофільм «Василь Сухомлинський. Біографія») та з його літературною спадщиною (презентація «Твори В.Сухомлинського»). На прикладі книги «Як виховати справжню людину» обговорили правила поведінки, яких треба дотримуватися, щоб стати вихованою та доброю людиною, міркували над своїм ставленням до рідних і чужих людей, обмінювалися думками з питання: «У чому виражається шана, повага, турбота до людей?». Згідно отриманих відповідей та висновків учнями було створено засобами програмного забезпечення «Microsoft Publisher» буклет-пам’ятка для учнів початкових класів нашої школи «Вихована людина - це...».
Виховна година «В.Сухомлинський. Учитель краси і добра» пройшла у 6-7 класах. Учні ознайомилися з творчою спадщиною Василя Сухомлинського, читали його вірші. На виставці літератури обирали книжки для читання вдома. Вчитель пропонувала у книзі «Прислів'я та приказки» знайти народні вислови про роботу.
На уроці літературного читання в 2 класі працювали над текстом В.Сухомлинського «Як Наталя в лисиці хитринку купила». Діти виділяли головне в тексті; правильно оцінювали вчинки дійових осіб; виховувались почуття відповідальності.
А також опрацювали оповідання В.Сухомлинського «Я хочу сказати своє слово». Це оповідання спонукає дітей до словесної творчості, розвиває мовлення, виховує любов до слова, бажання користуватися його красою та силою. Урок проходив в ігровій формі. Девіз уроку: «Дивись так, щоб побачити; слухай так, щоб почути».
У 4 класі пройшов урок позакласного читання «Школа добрих учинків» за творами В.Сухомлинського.
В.О.Сухомлинський все своє життя віддавав серце дітям. Залишив нам настанови Учителя, його поради.
Вони потрібні в праці і в житті,
Для нас, як скарб, його поради ті.
Ім’я його відоме в цілім світі,
Він з нами завжди: в серці й на вустах.
Він серце до краплини віддав дітям,
Він був, він є, він житиме в віках!
Плідна робота, проведена педагогічним колективом школи сприяла вирішенню завдань сучасної освіти з формування всебічно розвиненої, гармонійної особистості, поширенню далекоглядної і перспективної ідеології, розробленої видатним педагогом і письменником Василем Сухомлинським. Ми ще раз переконалися, що ідеї педагога Сухомлинського неповторні, його приклад надає сил, підносить дух, заставляє діяти.

За матеріалами «Життя Білокуракинщини»

Немає коментарів:

Дописати коментар