суботу, 20 жовтня 2018 р.

Довіреність на вклад

«Хочу покласти в банк на зберігання гроші. Чи можу оформити довіреність на сина, дочку або іншу особу, щоб у разі необхідності можна зняти кошти з рахунку?»
Так, звичайно, можете. Один із найпоширеніших способів оформити довіреність у банківській установі. Згідно з інструкцією Національного банку України від 12 листопада 2003 року №492 такий папір може бути засвідчений уповноваженим працівником банку, якщо довіреність складається у цій установі (у присутності власника рахунка та довірених осіб). Документ не потребує додаткового засвідчення. Розпорядитися своїми коштами можна і видавши довіреність, засвідчену нотаріусом, а у випадках, визначених законодавством України - іншими уповноваженими на це особами.
Зазначу кілька важливих моментів. По-перше, довіреність оформляти у письмовому вигляді. По-друге, довіритель, тобто та особа, від імені якої вчинятиме певні дії представник, і безпосередньо представник мають бути повністю дієздатні. По-третє, у довіреності вказується строк її дії. Частіше за все довіреність видається строком на один рік. По-четверте, згода представника на оформлення довіреності на його ім’я, а також його присутність при її оформлені не є обов’язковими. Згідно з приписами ст. 245 Цивільного кодексу України, довіреність особи, яка проживає у населеному пункті, де немає нотаріусів, може бути засвідчена уповноваженою на це посадовою особою органу місцевого самоврядування.
Довіреність військовослужбовця або іншої особи, яка перебуває на лікуванні у госпіталі, санаторії та іншому військово-лікувальному закладі, може посвідчити начальник цього закладу, його заступник із медичної частини, старший або черговий лікар.
Звісно, оформлену поза банком довіреність його працівники мають перевірити на її достовірність.
Варто зауважити, що Цивільний кодекс України у статті 1008 передбачає випадки припинення чинності довіреності. Це відбувається у разі відмови довірителя від договору доручення; визнання довірителя недієздатним, обмеження його цивільної дієздатності або визнання безвісти відсутнім, або смерті довірителя.

М.ПУЛЬНИЙ, приватний нотаріус

Немає коментарів:

Дописати коментар