суботу, 27 жовтня 2018 р.

Питання охорони праці при укладанні трудового договору

Трудовий договір - це угода між працівником і роботодавцем, згідно з якою працівник зобов’язується виконувати роботу з дотриманням Правил внутрішнього трудового розпорядку, а роботодавець зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором та згодою сторін.
Умови трудового договору не можуть містити положень, які не відповідають законодавчим та іншим нормативним актам з охорони праці, що є чинними в Україні.
Умови праці при укладанні трудового договору можуть бути викладені в самому трудовому договорі, в колективному договорі або в правилах внутрішнього групового розпорядку підприємства, а також у договорі, укладеному в усній формі.
Сватівське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Луганській області інформує, що відповідно до законодавства з охорони праці роботодавець до початку роботи за укладеним трудовим договором зобов'язаний: роз'яснити працівникові його права й обов'язки та проінформувати під особистий підпис про умови праці, наявність на його робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунено, можливі наслідки їх впливу на здоров'я, його права на пільги і компенсацію за роботу в таких умовах відповідно до чинного законодавства; ознайомити працівника з правилами внутрішнього Трупового розпорядку та колективним договором; визначити працівникові робоче місце та забезпечити необхідними для цього засобами; проінструктувати працівника з безпеки праці, виробничої санітарії, гігієни праці і протипожежної безпеки.
Забороняється укладання трудового договору з громадянином, якому, відповідно до медичного висновку, протипоказана запропонована робота за станом здоров'я.
Умови праці на робочому місці, безпека технологічних процесів, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва, стан засобів колективного та індивідуального захисту, що використовуються працівником, а також санітарно-побутові умови повинні відповідати вимогам нормативно-правових актів з охорони праці.
Роботодавець не має права вимагати від працівника виконання роботи, поєднаної з явною небезпекою для життя, а також в умовах, що не відповідають законодавству з охорони праці.
Якщо в процесі роботи з’ясувалося, що виробнича ситуація, яка створилася, становить небезпеку для життя чи здоров’я працівника або інших людей чи навколишнього середовища, він має право відмовитися від дорученої роботи. Про наявність такої ситуації працівник має проінформувати безпосереднього керівника або роботодавця. У цьому випадку простій, якщо він виник не з вини працівника, оплачується роботодавцем у розмірі середнього заробітку робітника. Підтвердження цього факту проводиться спеціалістами з охорони праці за участю представника профспілки (уповноваженого трудового колективу). У разі неможливості повного усунення небезпечних і шкідливих для здоров’я умов праці роботодавець зобов’язаний повідомити про це органи Держпраці, які можуть надати тимчасову згоду на роботу в таких умовах.
Працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо роботодавець не виконує вимоги законодавства про охорону праці, умови колективного договору з цих питань.
Працівника, який за станом здоров'я потребує надання легшої роботи, роботодавець повинен, відповідно до медичного висновку, перевести, за його згодою, на таку роботу на термін, зазначений у медичному висновку, і, у разі потреби, встановити скорочений робочий день та організувати проведення навчання працівника з набуття навиків в іншій професії відповідно до законодавства.

Є.НІКОЛЬЧУК, страховий експерт з охорони праці сектору страхових експертів з охорони праці Сватівського відділення управління виконавчої дирекції ФССУ у Луганській області

Немає коментарів:

Дописати коментар