суботу, 6 жовтня 2018 р.

Справжній вчитель – це від Бога!

Учитель... Це не просто слово - це життя, це дитячі долі, це майбутнє нації, це, нарешті, майбутнє цілої держави. Як людина починається з дитинства, так особистість починається з учителя! Бо це не зовсім професія, це скоріше покликання, призначення «сіяти розумне, добре, вічне».
На думку відомого педагога Василя Сухомлинського, «працю вчителя ні з чим не можна ні порівняти, ні зіставити. Ткач уже через годину бачить плоди своїх турбот. Сталевар через кілька годин радіє з вогненного потоку металу - це вершина його мрії; орач, сіяч, хлібороб через кілька місяців милується колосками і жменею зерна, вирощеного на полі. А вчителеві треба працювати роки і роки, щоб побачити предмет свого творіння; буває минають десятиріччя, і ледве-ледве починає позначатися те, що ти замислив; нікого так часто не відвідує почуття незадоволення, як учителя; ні в якому ділі помилки і невдачі не приведуть до таких тяжких наслідків, як в учительському. Учитель зобов’язаний перед суспільством, перед твоїми батьками працювати тільки добре; кожна крихта твоєї людської краси - це його безсонні ночі, сивина, неповоротні хвилини його особистого щастя - так, учителеві часто буває ніколи подумати про себе, бо він змушений думати про інших, і це для нього не самопожертва, не покірливе підкорення далі, а справжнє щастя особистого життя».
У перші вихідні жовтня вся українська спільнота відзначає велике професійне свято - День працівника освіти, День Учителя. У цей день кожен, якого б віку і суспільного становища не досяг, неодмінно з теплотою і любов’ю згадує свого вчителя, вихователя, рідну школу.
Дорогі наші освітяни, ви з високою відповідальністю служите найшляхетнішій справі і гідні самої щирої вдячності за терпіння, мудрість і вірність обраній професії. Ваші серця завжди наповнені співчуттям і добротою, які щедро розділяєте з дітьми. Велике щастя мати доброго вчителя, який навчає бути Людиною, велике щастя мати мудрого вчителя, який уміло передає свої знання та вміння, адже він є справжнім компасом у житті для підростаючого покоління. Саме ви є джерелом сили для підкорення нових висот, відкриваєте фіранку у минуле, даєте можливість зрозуміти сьогодення, разом з вами діти намагаються зробити його кращим, прокладаєте місток у майбутнє.
У переддень професійного свята особливо теплі слова подяки хочемо передати ветеранам педагогічної праці. Саме ви тримали в руках ті життєдайні зернята, які проросли добром, щедрістю, безкорисливістю, вмінням бути потрібним іншим. Ви - наша надія і сподівання у безнадійних ситуаціях, наш притулок і захист. Бажаємо вам міцного здоров'я на довгі літа, хай не полишають вас своєю увагою та піклуванням близькі вам люди, кожен день хай буде сповнений добра, щедрості, надії і віри.
А.Дістервег, відомий німецький філософ і педагог, зауважував, що «учитель свідомо повинен йти в ногу з сучасністю, пройматися і надихатися силами, що пробудилися в ній». Не всі, на жаль, розуміють, що сьогодні вчити дітей традиційно уже не можна. Сучасні діти вимагають від нас сучасних методів і форм, тому ми, учителі, повинні відповідати часу і змінюватися разом з ним. Ми будуємо Нову українську школу і тому найважче тим учителям, які працюють в перших класах, бо вони - першопрохідці. В їхніх руках майбутнє нашої нової України. Наснаги вам, наші дорогі новатори, творчого злету, розуміння і підтримки батьків.

Відділ освіти Білокуракинської райдержадміністрації

Немає коментарів:

Дописати коментар