суботу, 3 листопада 2018 р.

Основні зміни в програмі житлових субсидій

17 жовтня 2018 року Урядом внесені зміни в Постанову КМУ від 21.10.1995 року №848 «Про спрощення Порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива».
З 1 жовтня 2018 року при розрахунку житлової субсидії не враховуються до сукупного доходу сплачені аліменти та спеціальна бюджетна дотація за вирощування молодняка великої рогатої худоби, яка в рік складає до 2500 гривень за голову.
Субсидію на загальних умовах можуть отримати ті громадяни, в яких є заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску з вини роботодавця.
Право на допомогу від Уряду мають ті родини, опалювальна, а не загальна, площа житла яких не перевищує 120 кв. м для квартири та 200 кв. м для індивідуального будинку.
У разі якщо член домогосподарства не має доходів, бо перебуває у складних життєвих обставинах через хворобу, або в складі домогосподарства є працездатні алко- чи наркозалежні (за наявності довідки від лікаря відповідного профілю), онкохворі (за наявності висновку ЛКК), субсидію вправі призначити Комісія з питань призначення житлових субсидій.
На понаднормову площу, але не більше ніж 30% від норми, мають право: особи, які не досягли повноліття; громадяни, які отримують пенсію за віком або по інвалідності; громадяни, які отримують державну соціальну допомогу особі, яка не має права на пенсію, та особам з інвалідністю; громадяни, які отримують тимчасову державну соціальну допомогу непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату; громадяни, які отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника; громадяни, які досягли пенсійного віку чи отримують пенсію за вислугою років; особи, які отримують державну соціальну допомогу за інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю.
Зміни також стосуються сплати обов’язкового платежу. 3 1 жовтня 2018 року якщо вартість фактично спожитої послуги менша обсягу обов'язкового платежу субсидіант мас право сплачувати лише вартість фактично спожитої послуги. Для прикладу, якщо розмір обов'язкового платежу за певну послуг становить 200 гривень на місяць, але домогосподарство реально спожило тільки на 120 гривень, сплаті підлягатиме фактичний обсяг споживання, тобто 120 грн.
Без обов’язкової сплати ЄСВ субсидію можуть отримати: безробітні в сільській місцевості, райцентрі, селищах міського типу за рішенням комісії з питань призначення житлових субсидій, яка в особливих випадках вправі прийняти позитивне для заявника рішення; безробітні в місті за умови перебування на обліку в центрі зайнятості; громадяни, які працюють за кордоном і сплачують там ЄСВ, що підтверджується документально. Тоді субсидію в Україні домогосподарство, де зареєстрована така особа, мас змогу отримати на загальних умовах.
Нагадуємо, що на території Білокуракинського району прийом документів здійснюють спеціалісти ЦНАП (для мешканців смт Білокуракине) та уповноважені особи сільських (селищних) рад за місцем проживання громадян.
Управління соціального захисту населення додатково інформує, що призначення житлових субсидій на опалювальний період, у зв’язку з несвоєчасним надходженням технічного забезпечення, буде проводитися у листопаді 2018 року за умови надходження інформації від підприємств - надавачів комунальних послуг, ДФСУ Пенсійного фонду, яка надається згідно запитів управління. Сподіваємося на порозуміння.

Н.БОЙКО, начальник УСЗН Білокуракинської РДА

Немає коментарів:

Дописати коментар