суботу, 3 листопада 2018 р.

Надають допомогу, дарують тепло, увагу, любов тим, хто цього найбільше потребує

У першу неділю листопада своє професійне свято відзначають працівники соціальної сфери - люди, на яких покладена почесна і відповідальна місія - надавати допомогу, дарувати тепло, увагу, любов тим, хто цього найбільше потребує.
Саме таке завдання стоїть перед комунальною установою «Центр надання соціальних послуг» Білокуракинської селищної територіальної громади, яка була створена рішенням сесії Білокуракинської селищної ради за ініціативою селищного голови С.І.Сірика та за підтримки депутатів селищної ради. Сьогодні в КУ «Центр надання соціальних послуг» функціонує три структурні підрозділи: відділення соціальної допомоги вдома, відділення денного перебування і відділення соціальної реабілітації дітей з інвалідністю.
Основними напрямками діяльності установи є виявлення і обслуговування громадян похилого віку, осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, які потребують нашої допомоги. Ми визначаємо їх індивідуальні потреби у наданні соціальних послуг, співпрацюємо з підприємствами, установами та організаціями усіх форм власності, фізичними особами, родичами громадян, яких обслуговує центр надання соціальних послуг, з метою сприяння у здійсненні соціального обслуговування цих громадян.
На сьогодні в Центрі працює 37 працівників. 24 із них - це соціальні робітники. Соціальним обслуговуванням охоплено 16 населених пунктів Білокуракинської ОТГ. Нині соціальну послугу догляду вдома отримують 170 одиноких людей похилого віку, у яких вже немає сил і здоров’я самостійно вирішувати свої побутові проблеми. Для них чи не єдиним промінчиком, єдиним ланцюжком, що з’єднує з життям за вікном оселі, є саме ця категорія працівників. І якщо є професії, так би мовити, чисто чоловічого профілю, то є й ті, які мають лише жіноче обличчя. Милосердними сестричками називають старенькі соціальних робітників цієї служби. Доброта, чуйність, небайдужість, жертовність, душевність - саме ці якості визначають зміст їхньої роботи.
Обсяги робіт цим жінкам доводиться виконувати великі. Адже вони і продукти харчування, і ліки для своїх підопічних закуповують, і комунальні платежі здійснюють, і субсидії оформляють, і в житлі лад дають, і їсти готують, і на городі та по господарству допомагають, і паливом забезпечують... До того ж, найчастіше, громадяни мешкають на великій відстані один від одного, тож соціальному робітнику ці відстані доводиться долати пішки.
Крім того, необхідно враховувати і психологічний, і емоційний стан даної категорії громадян, пов’язаний із їхнім віком. Ми націлюємо наших працівниць не тільки на сумлінне виконання своїх посадових обов'язків, а і на високу культуру взаємин з тими, кого вони обслуговують. Дуже непросто виділити найкращих, бо гуманізм, толерантність, уміння співчувати, доброзичливість притаманні соціальним робітникам О.І.Бихал, Н.М.Івановій, Л.М.Запарі, Н.М.Григоренко із Білокуракиного, Т.В.Перепічай із Шовкунівки, Л.М.Мєдвєдєвій із Коноллянівки, О.М.Лобач із Цілуйкового, Т.І.Пітеляк із Шапарівки, робітнику по виконанню ремонтних робіт С.А.Журбі.
Відділення денного перебування славиться не тільки своєю роботою, а і гостинністю. У відділенні багатолюдно, бо кожного тут оточать увагою і турботою. Чи то постійні відвідувачі, чи мешканці селища, які щойно пішли на пенсію і ще не вирішили, як у подальшому організувати свій вільний час - всіх їх привітно зустрінуть, уважно вислухають, порадять і допоможуть, якщо у цьому буде потреба. Відділенням денного перебування, крім надання послуги соціальної адаптації, на безоплатній основі, впроваджується соціально-педагогічна послуга «Університет третього віку».
Які б заходи не проводились - тематичний вечір чи святкова подія - всі підопічні відділення беруть найактивнішу участь. Майстерність, винахідливість, вони проявляють при проведенні конкурсів кулінарії, оформленні виставок декоративно-прикладного мистецтва та інше. У відділенні організовані вокальні групи «Слобожаночка» та «Журавка», які беруть активну участь у проведенні тематичних заходів до державних та християнських свят, в концертних програмах.
Влітку у відділенні денного перебування було організовано збір лікарських рослин та походи до криниці Відраднівської. Всього відділення відвідує 223 особи. Роботу цього відділення скеровує завідувач відділення А.О.Іщенко спільно з соціальним працівником Н.В.Огурцовою, сестрою медичною С.О.Євсєєвою, організатором культурно-дозвіллєвої діяльності О.Ф.Бакалясом.
Треба сказати і про такий важливий напрямок роботи нашої установи, як соціальна реабілітація дітей з інвалідністю. На даний час у відділенні соціальної реабілітації дітей з інвалідністю реабілітаційні послуги отримує 11 дітей. На кожну дитину розроблено індивідуальну програму реабілітації. До послуг дітей з особливими потребами лікувальна фізкультура, лікувальний масаж, арт-терапія і інформаційно-консультативні послуги. Все це сприяє залученню дітей з обмеженими фізичними можливостями до самостійного життя в суспільстві, утвердженню в надії, що всі життєві негаразди можна подолати. Для дітей з інвалідністю, що є випускниками 9 класів, працівниками відділення спільно з районним центром зайнятості проводилася робота з профорієнтації: одна дитина вступила на навчання до Сєвєродонецького будівельного коледжу. Роботу цього відділення вміло організовують завідувач відділення І.В.Петриченко та вчитель-реабілітолог О.М.Оселедько. Попереду у комунальної установи «Центр надання соціальних послуг» Білокуракинської селищної територіальної громади багато нових задумок і планів. Користуючись нагодою, вітаємо всіх сьогоднішніх працівників і ветеранів, соціальної сфери з професійним святом. Зичимо всім щастя, міцного здоров’я, добра, домашнього затишку і тепла, реалізації усіх задумів, все нових і нових професійних здобутків.

Адміністрація Центру надання соціальних послуг

Немає коментарів:

Дописати коментар