суботу, 10 листопада 2018 р.

Дружні та єдині

У рамках проекту «Змінюємо країну разом», започаткованого з ініціативи Ю.Г.Гарбуза та активно підтриманої головою Білокуракинської районної державної адміністрації С.І.Іванюченком, до Павлівської ЗОШ І-ІІІ ступенів завітали переможці освітнього конкурсу, гості з Суховільської ЗОШ І-ІІІ ступенів Бродівського району Львівської області.
Отже, 23 жовтня Павлівська ЗОШ І-ІІІ ступенів у повному складі гостинно відчинила двері своїм друзям: директору Суховільської ЗОШ І-ІІІ ступенів М.В.Романичу, учителю інформатики Р.В.Романичу, психологу Г.В.Іванус та десятьом учням.
За українським звичаєм дорогих гостей зустрічали запашним короваєм на вишитому рушнику. На свято завітали: в.о. голови Павлівської сільської ради Н.В.Турбаба, в.о. начальника відділу освіти, головний спеціаліст відділу освіту Білокуракинської РДА Л.М.Бончужна та завідуюча КУ «Білокуракинський методичний кабінет» О.М.Щербак. Після привітань господарі закладу для делегації з Бродівщини провели екскурсію по школі, познайомили з експозиціями шкільного музею. А потім гостей запросили до фіто-кафе «Калинка-малинка».
Чому саме до фіто-кафе? Тому що сучасна молодь обирає здоровий спосіб життя. Бути здоровим - це модно, це стильно, це здорово! Учні школи презентували своїм друзям різні чаї із різнотрав'я Слобожанщини та частували різноманітними смаколиками. Гарна пісня, можливість спілкуватися з однолітками, знайомство з традиціями нашого краю відбувалося в теплій дружній атмосфері. Звісно, не обійшлося без подарунків для гостей, взаємного обміну сувенірами.
На згадку про зустріч учитель фізики М.І.Косенко подарувала гостям Суховільської школи подарунки-обереги, виготовлені власноруч. А далі на школярів чекали козацькі забави «Де козак, там і слава». На цей захід завітали і учні Просторівської школи, а саме спортивний клуб «Спарта» на чолі з вчителем фізичного виховання В.В.Чижевським та директором В.В.Свергуном. Чемпіони-гирьовики показали майстер-клас з даного виду спорту. Всі глядачі, загамувавши подих, з захопленням та цікавістю спостерігали за спортсменами. Ведуча свята, вчитель історії М.О.Котова і кошовий отаман, вчитель фізичної культури Д.Ю.Христенко підготували для сучасних козаків цікаві конкурси. Сучасні козаки не тільки гарно співали, але й вправно танцювали. Дуже сподобалось всім козакам, коли ведучі запросили їх вареники їсти. «Вареники непогані, вареники у сметані». Ось тут козацькій вправності та фантазії не було меж.
На забавах також перевірили, чи «гуляє вітер в голові» у молодих хлопців. Учасники трьох команд по черзі надували повітряні кульки. Сучасні козаки повинні бути готовими до екстремальної ситуації, тож глядачі спостерігали, як козаки з полону тікали. Хочеться зауважити, що кожна команда розробила свою стратегію і тактику «втечі». Хлопці допомагали побратимам якомога швидше залізти в мішок і стрибати. Мірялись козаки і силою. Вони продемонстрували глядачам, які у них сильні руки. А в останньому конкурсі більше тридцяти разів підіймали над собою гирю. Хотілось би відзначити Вероніку Гармаш - єдину дівчину з Просторівської школи, яка нарівні з хлопцями брала участь в козацьких забавах. Вона окремо була нагороджена грамотою за активну участь у цьому святі. Як ведеться, на нашому святі була обрана козацька рада, яка пильно стежила за успіхами команд і визначила кращих. Переможцями стали козаки Суховільської школи, друге місце зайняли козаки Павлівської школи, третє - учні Просторівської школи. Отаман велів козакам шикуватись та проголосити разом з ним присягу, що вони будуть чесними і сміливими, цінуватимуть справедливість, щоб козацькому роду не було переводу. Після недовгого перепочинку гості і господарі з задоволенням грали у волейбол. Увечері гостей чекали смачна козацька каша та шашлик на свіжому повітрі, які готували справжні газди Павлівської сільської ради Н.В.Турбаба та В.І.Турбаба, В.В.Вітер та М.С.Вітер. Закінчився день дискотекою, іграми, конкурсами. Павлівчани вивчили популярний на Бродівщииі запальний танок - польку. На дискотеці панувала дружня атмосфера. Учні двох шкіл стали єдиним цілим, нібито і не роз'єднувала їх відстань в сотні кілометрів. Це свідчить про те, що для справжньої дружби відстані не існує. Не можна було визначити: де учні Павлівської школи, а де Суховільської. Це були наші спільні українські діти, єдині в своїх поглядах, вподобаннях, вірі в майбутнє.
Наступного дня гостей села чекала поїздка до м.Святогірськ, яка подарувала її учасникам незабутні враження від екскурсії до печер Святогірського монастиря, обіду у трапезній, відвідування храму. А ще запам'ятається неймовірний ливень, довга дорога з піснями, і знову вечірня дискотека, спілкування, дотепні конкурси і веселий сміх... Це був останній вечір у Павлівці. Пліч-о-пліч, рука в руці, на єдиному подиху пройшла розважальна програма.
Зранку третього дня у Павлівській школі було шумно, адже розпочався ярмарок домашньої випічки. Кожен міг на свій смак придбати тістечка, пиріжки, піцу. Були задоволені і продавці, і покупці. Член вокального ансамблю «Журавка» Людмила Григорівна Кривич пригостила учнів з Брідівщини смачними пиріжками та запашним короваєм. А потім у актовій залі, як і в перший день, зібралися учні і педагоги Павлівської та Суховільської загальноосвітніх шкіл, щоб підвести підсумки. Звучать щирі слова подяки, іноді бринить сльоза. Директори шкіл Ю.Л.Ромашенко та М.В.Романич взяли в руки Державний Прапор, який учні Суховільської школи передали павлівчанам у травні під час поїздки учнів нашої школи на гру «Сокіл» («Джура»). Як символ співпраці, дружби, єднання цей Прапор повертається на Бродівщину, де чекатиме на приїзд делегації педагогів Павлівської ЗОШ І-ІІІ ступенів.
На запрошення родини Володимира та Марини Вітрів і їхнього сина Андрія, які є учасниками вокального самодіяльного колективу «Слобожани», всі разом вирушили до сільського Будинку культури, де проходив звіт творчого колективу «Слобожани» на підтвердження звання «Народний самодіяльний колектив» та присвоєння звання народний вокальному ансамблю «Журавка». Вокальні ансамблі мають великий досвід конкурсної та концертної діяльності, є постійними учасниками обласних та районних фестивалів. Вони - символ відродження та популяризації української пісні.
І на завершення - екскурсія вулицями села Павлівка, відвідування районного краєзнавчого музею, урочистості у Будинку дитячої та юнацької творчості, спільне виконання української пісні на сцені, нагородження, сльози прощання.
Дуже швидко промайнув час. З перших хвилин перебування на білокуракинській землі гостей оточили увагою. Щоб учні почували себе комфортно та впевнено, місцеві жителі запросили їх жити до своїх домівок, місцем їхнього тимчасового проживання стали сім'ї Наталі та Михайла Рудяшків, Марини та Володимира Вітрів, Олександра та Олени Пугачів, Людмили та Сергія Панченків, Людмили та Олександра Вайленків, Наталі та Володимира Турбаб, Сергія та Юлії Ромашенків. Павлівські родини на три дні стали багатодітними, справжніми батьками для дітей з с.Суховоля, любов'ю та добротою оточили своїх юних гостей. «Це - наші діти», - говорили матері, коли проводжали дітей.
Зустріч дітей сходу та заходу нашої держави стала реальністю завдяки багатьом небайдужим активним людям. Педагогічний колектив та учні школи щиро вдячні за надану спонсорську допомогу в проведенні заходів: Г.М.Хмеленко, фермерам: Д.І.Козленку, В.Д.Лукавенку, М.І.Косенку, В.В.Єрисковському, приватному підприємцю Н.Я.Лисенко, СТОВ «Роздольне», СТОВ «Славутич», СФГ «Промінь».
Ми бажаємо нашим друзям із Галичини нових звершень, мирного неба над головою та чекаємо знову з візитом на нашій землі, всі учасники зустрічі висловлюють їм свою повагу, побажання миру та злагоди, здоров'я та подальших успіхів у всіх добрих справах.

Адміністрація Павлівської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Немає коментарів:

Дописати коментар