суботу, 15 вересня 2018 р.

ЩИРІ ВІТАННЯ З 85-РІЧЧЯМ ГАЗЕТИ "ЖИТТЯ БІЛОКУРАКИНЩИНИ"!

Коваль Микола Андрійович, головний редактор газети "Життя Білокуракинщини" (Заповіт Ілліча)
Вітаємо з ювілеєм газети колишнього головного редактора газети «Життя Білокуракинщини» Миколу Андрійовича Коваля - Заслуженого журналіста України, поета, прозаїка, перекладача, краєзнавця, члена Білокуракинського районного літературного об’єднання «Колосок» ім. Л. Стрельника, члена Національної спілки журналістів України (1988).
Народився Микола Андрійович 28 серпня 1952 року в селі Олексїївка Новоайдарського району Луганської області в родині колгоспників. Після навчання в Олексіївській восьмирічній і Дмитрівській середній школах працював трактористом у колгоспі імені Кірова с. Олексїївка. Проходив військову службу механіком-водієм середніх танків у Київському військовому окрузі. Після служби повернувся на малу батьківщину, де працював механізатором у колгоспі.
Закінчив факультети української філології і журналістики Донецького державного університету.
З 1978 року працював у Білокуракинській районній газеті «Заповіт Ілліча» Луганської області старшим кореспондентом, потім - відповідальним секретарем цього друкованого видання, став членом Білокуракинського районного літературного об’єднання «Колосок», взяв активну участь у літературному процесі краю, який започаткував талановитий поет Донбасу Леонід Стрельник.
У 1985 році М.А.Коваля призначають головним редактором районної газети «Заповіт Ілліча» (пізніше «Життя Білокуракинщини»). Одночасно він очолив і районне літературне об’єднання «Колосок».
У 1999 році з-під пера М.А.Коваля у Луганському видавництві «Книжковий світ» вийшли у світ поетичні збірки «Найсвятіший оберіг», «Вклонімося любові», «Рідний дивокрай», історичний роман «На переломі»; у 2000 році - історико-документальна розвідка «У верхів'ї Борової», а також літературний альманах «Слобожанський первоцвіт», упорядником якого був М.А.Коваль.
У 2002 році вийшла друком історична розвідка, присвячена 300-річчю Білокуракиного «Пройшли віки - розквітла воля». У 2006 році у Луганському видавництві «Глобус» вийшла перша поетична книга віршів для дітей «Гарна гойдалка у Люди», а в 2007 році у Луганській обласній друкарні - історичний літопис про діяльність білокуракинських журналістів «Життя, вкарбоване в рядки». У 2007 році М.А.Коваль надрукував у Луганському видавництві «Глобус» свою другу поетичну збірку для дітей «України сонценятка». Знаковим явищем у літературному процесі нашого краю став вихід у світ у Луганському видавництві «Ноулідж» історичного поетичного роману М.А.Коваля «На поклик булави». Віршам і прозі Миколи Коваля властиві драматичність, пристрасність, ліризм, правдивість.
На посаді головного редактора білокуракинської районної газети «Життя Білокуракинщини» М.А.Коваль працював 30 років. Газета неодноразово ставала переможцем міжнародних, всеукраїнських і обласних творчих конкурсів.
За творчі досягнення в літературі, журналістиці, краєзнавстві М.А.Коваль має такі відзнаки: Заслужений журналіст України; переможець Всеукраїнського конкурсу «Золоте перо»; переможець VI Загальнонаціонального конкурсу «Українська мова - мова єднання»; за досягнення у літературі, журналістиці і краєзнавстві нагороджений медаллю ім. Володимира Даля; за цикл публікацій у пресі на теми розбудови села став переможцем обласного конкурсу журналістів ім. Бориса Горбатова; переможець обласних творчих конкурсів «Журналіст 1996 року» і «Журналіст 2005 року»; лауреат IV міжнародного фестивалю «Слобожанський Спас»; переможець міжнародного журналістського конкурсу «Розвиток потенціалу громади - шлях до подолання бідності» (Японія); нагороджений медаллю Луганської облдержадміністрації і Луганської обласної ради; нагороджений медаллю «За заслуги перед Білокуракинщиною»; удостоєний відзнаки МВС України за сприяння його діяльності; у 2002 році районна газета «Життя Білокуракинщини» Національною Спілкою журналістів України визнана кращою районною газетою України. М.А.Коваль - головний розробник символіки Білокуракинського району - Герба, Прапора і їх описів; на його вірші місцевий композитор Галина Пекалєва написала ряд пісень: «Воронцева слобода», «Пані Лугарівно», «Моє Білокуракине».
Газета «Життя Білокуракинщини» щиро вдячна Миколі Андрійовичу за його вагомий внесок у розвиток місцевого друкованого видання, творчість та професіоналізм!

Немає коментарів:

Дописати коментар