суботу, 29 вересня 2018 р.

НА ЧАСІ – ОРЕНДА ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК

До редакції районної газети «Життя Білокуракинщини» надходять листи, де жителі території цікавляться, як відбувається передача в оренду земельних ділянок, власники яких померли, а спадкоємці не оформили право власності. З метою розібратися у зазначеному питанні, ми вирішили поспілкуватися із завідуючою сектором з питань земельних ресурсів Білокуракинської селищної ради В.В.КОРНІЄНКО.
Наш кор.: - Вікторіє Валеріївно, чи проводиться вашим сектором робота з виявлення та передачі в оренду земельних ділянок, власники яких померли, а спадкоємці не оформили право власності?
В.К: - 3 метою врегулювання законності використання земель сільськогосподарського призначення на території Білокуракинської селищної територіальної громади, отримання додаткових надходжень до селищного бюджету, сектором з питань земельних ресурсів Білокуракинської селищної ради проводиться робота з виявлення та передачі в оренду земельних ділянок, власники яких померли, а спадкоємці не оформили право власності. Адже відповідно до статті 1285 Цивільного Кодексу України, у разі відсутності спадкоємців або виконавця заповіту особою, яка управляє спадщиною, до складу якої входить земельна ділянка, є сільська, селищна, міська рада за місцезнаходженням такої земельної ділянки.
Наш кор.: - У разі виявлення таких земельних ділянок як відбувається процес передачі їх в оренду?
В.К.: - Орендодавцем земельної ділянки, що входить до складу спадщини, у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття після спливу шести місяців з дня відкриття спадщини, є особа, яка управляє спадщиною, тобто, Білокуракинська селищна рада, на підвідомчій території. Селищна рада приймає на себе управління земельною ділянкою, що була у власності спадкодавця з дня його смерті або дати, коли стало відомо про смерть землевласника. Відповідно до статті 19 Закону України «Про оренду землі» селищна рада, земельну ділянку сільськогосподарського призначення, що не перебуває в оренді, має право передати у платне користування на строк до моменту державної реєстрації права власності. Селищною радою, на підставі заяви/клопотання зацікавленої фізичної або юридичної особи щодо отримання в оренду земельної ділянки, власник якої помер, розглядається питання надання їй дозволу на розробку землевпорядної документації та на без аукціонній основі (землі приватної власності) укладається договір оренди, який реєструється відповідно до чинного законодавства.
Наш кор.: - На даний момент Білокуракинською селищною радою укладаються договори оренди на земельні ділянки зі складу земель, власники яких померли?
В.К.: - Білокуракинською селищною радою з землекористувачами вже укладено договори оренди та передано в оренду дванадцять земельних ділянок зі складу земель, власники яких померли.
Наш кор.: - Що відбувається у разі, коли через деякий час після передачі в оренду таких земельних ділянок, знаходиться їх спадкоємець та оформлює все ж таки право власності?
В.К.: - Згідно ч. 5 ст. 31 Закону України «Про оренду землі»: особа, яка набула право власності на земельну ділянку, що перебуває в оренді, протягом одного місяця з дня державної реєстрації права власності на неї зобов'язана повідомити про це орендаря в порядку, визначеному статтею 1481 Земельного кодексу України. З моменту повідомлення про державну реєстрацію права власності спадкоємцем на земельну ділянку дія договору оренди припиняється, але не раніше сезонних робіт, необхідних для збору посіяного уражаю на відповідній земельній ділянці особою, яка орендує цю земельну ділянку.
Наш кор.: - На останок хочемо запитати: якщо спадкоємці ще не оформили на законодавчому рівні спадщину, а ця земля перебуває в оренді, чи будуть вони отримувати орендну плату від землекористувача цієї ділянки?
В.К.: - Громадяни, які не оформили спадщину і не отримали право власності на земельні ділянки, не будуть отримувати орендну плату від землекористувача, доки не оформлять правовстановлюючі документи та не укладуть договір оренди.
Наш кор.: - Дякуємо Вам за змістовну розмову.

Немає коментарів:

Дописати коментар