суботу, 8 вересня 2018 р.

БІЛОКУРАКИНСЬКИЙ РАЦС ПРАЦЮЄ СТАБІЛЬНО ТА ПО-НОВОМУ


У житті людини мають місце такі важливі події та факти, як народження, шлюб, смерть. Ці події мають і юридичне значення, у своїй сукупності вони характеризують цивільний стан особи, який передбачає комплекс прав та обов’язків. До категорій, які характеризують стан особи та її місце в суспільстві, відносяться правоздатність, дієздатність, громадянство, приналежність прізвища, імені, сімейний стан. Конкретні суб’єктивні права і обов’язки громадян виникають з настанням передбачених законом юридичних фактів, які підлягають реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану.
Враховуючи правове значення державної реєстрації актів цивільного стану для особи та держави, з метою захисту особистих та майнових прав, порядок державної реєстрації цих актів визначається відповідними актами законодавства, зокрема Сімейним кодексом України.
Слід зазначити, що Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» визначено, що відділи державної реєстрації актів цивільного стану проводять державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті, вносять зміни до актових записів- цивільного стану, поновлюють та анулюють їх; формують Державний реєстр актів цивільного стану громадян, ведуть його, зберігають архівний фонд; здійснюють відповідно до законодавства інші повноваження.
Сьогодні державна реєстрація актів цивільного стану ґрунтується на чіткій організації цієї справи з боку державної влади та на професійності осіб, які їх реєструють - працівників органів державної реєстрації актів цивільного стану. Нещодавно нам вдалося поспілкуватися з працівниками Білокуракинського районного відділу Державної реєстрації актів цивільного стану, де ми дізналися, як саме вищезазначений відділ проводить державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу, смерті, розірвання шлюбу, зміни імені, а також про кожний факт державної реєстрації акту цивільного стану. Він видає відповідні свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану. У своїй діяльності відділ керується Конституцією України, законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства юстиції України, іншими актами законодавства України.
На сьогоднішній день у даному закладі працює два професіонала своєї справи; начальник Білокуракинського районного відділу Державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Луганській області Яна Брюховецька та спеціаліст Білокуракинського районного відділу Державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Луганській області Юлія Толмачова. Хочеться зазначити, що Яна Іванівна почала свою трудову діяльність, ще навчаючись в Луганському державному університеті внутрішніх справ. Тож, з 2003 по 2006 рік вона працювала в Луганському обласному Управлінні юстиції у м. Луганськ. Потім працювала
в приватних структурах, страхових компаніях, громадській організації «Всеукраїнська спілка автомобілістів». Але у зв’язку з війною була вимушена виїхати з міста. Чому саме в селище Білокуракине? Тому що батьки Яни Іванівни саме звідси, так би мовити селище - її мала батьківщина. Трохи освоївшись, вона влаштувалася на посаду юриста до Білокуракинської ЦРЛ (2015-2016 р.р.). Потім висококваліфікованого працівника запросили на посаду радника голови з юридичних питань до Білокуракинської районної ради, де Яна Брюховецька пропрацювала приблизно рік.
Саме тоді Білокуракинський районний відділ Державної реєстрації актів цивільного стану переживав не найкращі часи, бо, на превеликий жаль, всі працівники звільнилися, і заклад працював лише по четвергам, коли приїжджав
працівник подібного закладу з м. Старобільськ. Яна Іванівна вирішила очолити даний відділ і з березня 2017 року почала освоювати нові обов'язки. Звичайно, на початку було досить важко, ще й одній працювати на весь відділ, але у грудні 2017 року в команду Яни приєдналася ще один працівник - спеціаліст Юлія Толмачова. Ось так вдвох вони зараз здійснюють великий обсяг робіт у сфері державної реєстрації актів цивільного стану.
Дійсно, на сучасному етапі розвитку суспільства велика роль провідника норм чинного законодавства до пересічних громадян належить органам державної реєстрації актів цивільного стану. Протягом цього року значна увага в роботі
відділу приділялась: реєстрації народження - 113, державна реєстрація шлюбу - 42, зміни імені - 1, розірвання шлюбу - 11, смерті - 267. Хочеться сказати, що найближчим часом планується виїзна церемонія одруження біля Каплиці, де відкриваються неймовірні краєвиди Білокуракинщини. Яна Іванівна відзначила той факт, що саме у період зміни сезону показники реєстрації смертності зростають більше ніж вдвічі. Тобто погодні умови впливають на здоров’я людини, різноманітні хвороби загострюються і спричиняють смерть. Що стосується розірвання шлюбу, то цей процес проводиться лише за спільною згодою. Для цього потрібне дотримання двох основних умов: відсутність спільних неповнолітніх дітей; обопільна згода подружжя на розірвання шлюбу. Також в Білокуракинському відділі регулярно проводяться пам’ятні дати, а ще в цьому році був зареєстрований Всеукраїнський рекорд одружень.
Зазначимо, що для уникнення черг у відділах державної реєстрації актів цивільного стану, є можливість зареєструватись на прийом або подати заяву у сфері державної реєстрації актів цивільного стану через мережу Інтернет з використанням сайту «Он-лайн будинок юстиції» або веб-порталу «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану», перелік відділів державної реєстрації актів цивільного стану - учасників пілотного проекту затверджено наказом Міністерства юстиції України 09.07.2015 року №1187/5 у редакції наказу Міністерства юстиції України 20.03.2017 р. №908/5. Увійти на «Он-лайн будинок юстиції» або веб-портал можна за наступними посиланнями: https://online.minjust.gov.ua/ ; http://dracs.minjust.gov.ua/.
Міністерством юстиції України протягом 2016 року запроваджені пілотні проекти щодо державної реєстрації народження в пологових будинках. Також, з метою апробації європейських стандартів у сфері державної реєстрації актів цивільного стану, спрямованих на створення сприятливих умов для отримання фізичними особами адміністративних послуг у зазначеній сфері, та для забезпечення реалізації гарантованого державною права на шлюб, зокрема для учасників антитерористичної операції та внутрішньо переміщених осіб, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року №502-р запроваджено реалізацію пілотного проекту щодо державної реєстрації шлюбу у скорочені терміни.
Білокуракинський РАЦС у разі добровільного рішення батьків має право визнати факт батьківства, згідно зі ст. 126, 134 Сімейного кодексу України. Для цього необхідно підготувати заяву, яку слід надати в органи РАЦСу. Це можливо зробити і в разі, якщо мати дитини не перебуває у шлюбі з чоловіком, але бажає на нього зареєструвати дитину при обопільній з ним злагоді, але процес безповоротній. Нещодавно ще стартував загальнонаціональний просвітницький проект «Я маю право», який кардинально змінив відносини громадянина та держави, навчив українців захищати свої права.
Органи державної реєстрації актів цивільного стану супроводжують людину через усе життя - від народження і до смерті. Адже кожна подія в житті людини (народження, шлюб, розірвання шлюбу, зміна імені, смерть) має бути зареєстрована в державному органі.
Саме з моменту реєстрації актів цивільного стану в державному органі реєстрації актів цивільного стану між громадянином та державою започатковуються, змінюються, доповнюються або припиняються цивільні права та обов'язки.

Немає коментарів:

Дописати коментар